Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Velkommen gjest!

Hvis du registrer deg vil du få mulighet til å delta i diskusjoner og laste ned filer. Du vil også få tilgang til medlemsfordelene dersom du når et visst antall innlegg.

TorSim

Skifte til vinterdekk på 4 x 4 18 modell Kodiaq og sportsmodus

Recommended Posts

Kanskje et dumt spørsmål, men har aldri hatt firehjulstrekker før. Dekkene var nye på bilen i fjor, så skal ikke skiftes, bare lurer på om det er noe med plassering av dekkene på bilen, forstår at en kan ødelegge mye med feilplassering av dekk? Er det slik at f.eks. venstre vinter bakhjul, skal ha samme plass i år, eller kan en skifte mellom framdekk og bakdekk osv? Alle råd mottas med takk 😊. Hvilke moment skal en ha på Kodiaq?

Et annet spørsmål: Når jeg kjører i "Sportsmode" og stenger bilen, ser det ikke ut som gearkassen står i "sportsmode" når jeg starter opp igjen? Andre so har vært borti dette? Bilen står i sportsmode på "knappen som velger modus", men i instrumentpanelet står gearkassen i D og ikke S. Må trykke en gang til for å få den sportsmodus igjen. Kan dette stemme? Skal ikke dette ligge på minnet på bilen, hvilke modus som er valgt til en gjør et nytt valg? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når det gjelder dette med vinterdekk (og enkelte sommerdekk) så er det først og fremst om dekkene er merket med rotasjonsretning som bestemmer hvilken side av bilen de skal være på.
Det neste er om de ikke har den merkingen, så bør dekk som har sittet på høyre side av bilen fortsette med det, men å bytte på foran og bak for hver sesong er jo en smart ting for å la de få nogenlunde lik slitasje. Det en bør passe på her med tanke på 4x4 er at de byttes parvis, slik at en får dekk med samme slitasje på samme aksel, og når en bytter dekk så bør begge de nye dekkene også være på samme aksel. Men om en bytter på dekk frem/bak for hver sesong, så blir de nogenlunde jevnt slitt og en kan da bytte alle 4 på likt når de er utslitt.

Kan være litt uheldig for Haldex over tid om en kjører over tid med et nesten utslitt dekk og et helt nytt dekk på samme aksel. Det blir forskjellig rotasjonshastighet på hjulene pga at et nytt dekk er litt større i omkrets med nytt mønster, og det kan være uheldig for biler med 4x4/Haldex.

Når det gjelder Sportmodus så har de nå gjort dette annerledes, bilen starter i normalmodus hver gang en starter bilen, så må en selv velge hvilken modus en ønsker for hver gang bilen startes. Slik var det ikke på en Superb 2016 modell jeg hadde, men det er slik på Superb 2019 jeg har i dag. Det var i følge selger noe bilen i dag skal være programmert til pga noen EU-direktiver, det var kun den informasjonen han hadde, men om det stemmer vet jeg ikke.
Det har vel mest sannsynlig noe med avgassutslipp å gjøre, så bilen går renest mulig fra start av, så må en selv velge om en ønsker en annen innstilling. Det var i hvert fall selgers forklaring til meg når jeg spurte om dette da jeg hentet bilen ny nå i sommer, men det har jeg kun selgers info på, dette kan jeg ikke noe om selv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uansett hvilken modus du forlater bilen i, så vil den starte i drive når du starter opp igjen etter å ha stått parkert en stund. 

Starter du opp innenfor en gitt kort tidsperiode (vet ikke nøyaktig min) så kan du oppleve at du framdeles er i samme modus fremdeles. Det er programmert sånn. 

Samme gjelder hvis du trekker henger, eller bruker kroken og kobler til ledning av en annen grunn (sykkelstativ). Da MÅ du inn å skru på hjelpesystemene igjen. Det skal være sånn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

140Nm på Kodiaq.


I motsetning til låste differensialer takler Haldex ganske mye før noe blir ødelagt. Ingen problem med litt forskjell foran og bak, det blir et problem om du holder 180-240km/t over tid. 5% forskjell er det som er lov, så stor forskjell utgjør ikke slitte dekk. 
 

Det kan være lurt å flytte dekk som har stått bak frem, da Haldex er biased foran og vil slite mest der, alltid ha best mønster foran - men sørg for riktig rotasjon. 

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reply to this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Skodaforum Norge

Uoffisielt forum for Skoda eiere og andre interesserte

Nyttig informasjon:

Populær kategori:

×
×
  • Create New...