Gå til innhold
Octavia 2017 4x4

18" felger sommerdekk


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei!

Akkurat bestilt meg en ny Octavia 4x4 og valgte 18" felger. Kom til å tenke på om dette var lurt? Vil bilen bli lavere under med 18" felger? Tenker det blir litt kjøring på grusveier på fjellet som har litt humper? Har ikke bestilt Bad Road.

Valgte 16" for vinterdekkene, men hvordan er komforten med 18" på sommerdekkene? Skulle jeg spart pengene og valgt 17" som fulgte med?

Skrevet

Hei og velkommen @Octavia 2017 4x4 :) 

 

Høyden til bakken (bakkeklaringen) er lik om du velger 16", 17" eller 18", det er kun høyden/profilen på dekka som forandrer seg. 16" felg = 55 profil, 17" felg = 45 profil og 18" felg = 40 profil. Dekkprofilen er prosenter av bredden på dekket, så jo lavere profil en har, jo lavere blir høyden på dekket. For Octavia sin del så har den i hvert fall originalt 205/55-16", 225/45-17" og 225/40-18", dette såfremt en ikke bestiller noe helt andre dimensjoner selv.

 

De største forskjellene kan oppleves i comfort og veigrep, så kommer det an på hva den enkelte mest liker. I Octavia så hadde nok jeg valgt 225/45-17" for å ha en viss sportslighet, et godt veigrep og likevel en god comfort, og det hadde jeg valgt for både sommer og vinter, for fremkommelighet har du med 4x4.

18" er lavere dekk og kan føles litt mer «stumpete» å kjøre på for enkelte, men igjen, det kommer helt an på hva den enkelte foretrekker å kjøre på, noen velger jo i tillegg 19" som vil ha såpass lav profil som 35, så noe fasit er det vanskelig å sette. 

 

16" synes jeg er vel mykt å kjøre på, men det er jo kun min mening. Jeg hadde det på min forrige bil (VW Golf st.vogn 2014) 205/55-16" som vinterdekk, men de vurderte jeg sterkt å bytte fler enn en gang, og da over til 225/45-17" som jeg også hadde på sommerdekka på den bilen. Men igjen, det er kun hva jeg trives med, andre vil ha helt andre meninger om det. Tester av vinterdekk anbefaler jo også smale dekk for best mulig fremkommelighet, så tror nok du har valgt riktig der, det er bare at jeg foretrekker litt mer sportslighet og bedre kontakt med veibanen. Jeg skal også legge til at 70-80% av min kjøring foregår på bare/saltede veier i Østfold/Akershus/Oslo området.

 

I dag så benytter jeg original dimensjonen på min bil (Superb) for både sommer -og vinterhjul, så jeg kjører i dag på 235/45-18" på både sommer og vinter, og det hadde jeg også valgt om jeg skulle ha bestilt bilen på nytt i dag for vinterdekkene sin del, og mest sannsynlig så hadde jeg valgt 19" på sommeren.

Så det er mye opptil den enkelte hva en foretrekker, men bakkeklaringen forandrer seg ikke om en benytter riktig bredde og profil på dekka og med tanke på felgstørrelsen. Dette har med rulleomkretsen på hjula å gjøre, og forandrer en for mye på den så vil en få feilvisning på speedometeret, og her er det tabeller å forholde seg til for at det skal være godkjent. :)

Skrevet (endret)

Knall bil! Du blir sikkert fornøyd med den og hjulene du har valgt.

Det er bare marginalt forskjell på 225/45-17 og 225/40-18. Et dekk med 40-profil vil ha 12 mm mindre høyde og ha stivere dekkside. Derfor vil det være mindre fleksibelt og "være mer sporty" og "ha mindre komfort". Men det er marginalt. Men dekkmerke kan faktisk ha mer å si enn selve profilhøyden. Faktisk kan et dårlig 18-toms dekk være mykere og ha dårligere oppbygd dekkside enn et godt 17-toms dekk. På grunn av mindre avstand mellom felg og bakke, KAN en skarp dump slå gjennom og ødelegge både dekk og felg. Til mindre avstand, jo mer sjanse for at det skjer, dårligere dekk har større sjanse enn gode.

Går du fra 225/40-18 til 205/55-16 vil du merke forskjell, også fordi det er et vinterdekk med mykere gummi. Du har høyere gummi på dekksidene, de vil "flekse" mer og oppfattes som mere komfortable. Du får ikke dårligere kjøreegenskaper, men du vil kanskje få en litt mindre kontant følelse i aktiv kjøring i svingene. Det har vel kanskje mindre å bety på vinterføre?! Vi snakker om marginer her, og dekkets grep er der uansett.

Jeg har 3 forskjellige hjulkombinasjoner på min: 225/45-17 sommer, 205/50-17 pigg, og 205/60-16 piggfritt. Alle er kjempegode alternativer til sitt bruk, og passer til både min bruk og til bilen. Jeg har ikke vurdert 18-tommere, for dyrt, for stivt, Ingen hensikt for meg, så sporty kjøring blir det aldri at jeg får utnytta det som er innebygd i dekkene. Kommr meg sikkert aldri på Nurburgring med bilen.....

Endret av Sjåføren
Skrevet (endret)

Hvilke profil og dekkstørellse du velger bør sees opp mot hva du ønsker.

Personlig prioriterer jeg komfort og lavt støynivå så da ville ikke noen størellser over 17" være aktuelt. Faktisk er 17" også i grense land mht profil størellse. Mer gummi gir mindre støy, mindre sporing og helt andre kostnader også om du skulle få behov for å bytt dekk en dag også.

Ditt valg lykke til.

Endret av Helge
Skrevet

Hei, og takk for varm velkomst og gode raske svar!

Er ikke bilinteressert, så jeg er vel en som setter komfort foran kulhet/sportslig kjørestil. Vurderer om jeg skulle droppet 18" og gått for vanlige 17" som følger med Style versjonen.

Noen som vet hvor lenge før produksjon man kan gjøre endringer? Dette er tros alt dekk som ikke har noe direkte med produksjonen å gjøre, så skulle tro det var mulig å endre.

Er litt engstelig for sporing, har erfart fra en Fiesta som hadde noe over snittet store felger at det sporet mye.

Skrevet

Hva som gjør at en bil sporer er ikke alltid så åpenbar. Det kan ha med dekktypen å gjøre, men også med bredden på dekkene og hvor stor bil de sitter på. Man kan også få sporing dersom dekk og felg ikke matcher, som ballongformede dekk på smale felger, eller med 'strekk' i dekkene (for bred felg og lav profil). Vinterdekk med skarpe hjørner kan ha en tendens til å klatre mer på sporete vei enn sommerdekk.

På din bil vil dekkene har samme bredde på 18 og 17 tommere, og felgene er tilpasset størrelsen på dekkene. Så du vil nok ikke få noe særlig sporing uansett, hvis det ikke er veldig dype spor i asfalten.

Men hvis du ønsker å gå for 17-toms i stedet for, så er det bare å ringe forhandleren i morgen. Forhandleren mottar en bekreftelse fra fabrikken om produksjonsstart, og en dato etter bestilling som er siste frist for endring. Det har med logistikken for innbestilling av de forskjellige delene til din bil, og monteringen på samlebåndet. Gjelder nok for dekk og felg også, for fabrikken har ikke lagret deler, de kommer inn fortløpende rett før de skal monteres.

Lykke til!

Skrevet
6 timer siden, Helge skrev:

Hvilke profil og dekkstørellse du velger bør sees opp mot hva du ønsker.

Personlig prioriterer jeg komfort og lavt støynivå så da ville ikke noen størellser over 17" være aktuelt. Faktisk er 17" også i grense land mht profil størellse. Mer gummi gir mindre støy, mindre sporing og helt andre kostnader også om du skulle få behov for å bytt dekk en dag også.

Ditt valg lykke til.

Om det er snakk om sommerdekk så er dette ikke helt korrekt @Helge for prisene kommer også mye an på hvor stort volum de selges i, og de siste årene så har biler som har 225/45-17" som standard økt betraktelig, og kan for flere dekkmerker faktisk være merkbart billigere enn 205/55-16".

De forskjellige dekkmerkene har også veldig mye å si for støynivået, så det er ikke gitt at et 17" hjul støyer mer enn et 16" hjul.

Ellers så er jeg helt enig med deg, jo lavere et dekk blir, jo hardere og mer «stumpete» kan det være, det samme kan gjelde sporing også. Men akkurat sporing har flere årsaker, f.eks. så hadde jeg betydelig mer sporing med min forrige bil VW Golf st.vogn 2014 med 225/45-17" enn hva jeg har med Superb og 235/45-18", for den sporer ikke i det hele tatt, hverken med sommer -eller vinterdekka på (de er i samme dimensjon). Så her har det også stor betydning hvilken bil det er snakk om også. Men merkelig nok, så var likevel Golfen bedre å kjøre med 225/45-17" hjula selv med tanke på sporing, enn hva den var med 205/55-16" rett og slett for at de var for myke å kjøre med (etter min mening), mens andre synes det er helt motsatt.

Så forskjellige biler kan oppleves helt forskjellig med de samme dekkene, det har mye med vekt, sporvidde, akselavstand, understell og tyngde å gjøre også.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Nyeste emner

  • Siste Innlegg

    • Hm, jeg har visst tolket det du skrev litt feil. Det er vanskelig å feilsøke på nett, jeg har ikke direkte hatt en sånn feil. Men har du sjekka hjula for ubalanse i maskin? Det kan være bakhjula. Har du firehjulstrekk så kan det være bakakseldiff/Haldex også. 
    • Det rister ikke i rattet og bilen går rett frem uansett 
    • Heihei. Det er mange ting som kan gjøre at det rister i rattet. Som du sier, det kan være en foring eller bærekule i hjulopphenget, eller en drivakselknute. Et dårlig motorfeste eller f.eks en skjev drivaksel vil vel merkes i lavere hastigheter også? Og du vil ha hørt at lydnivået har blitt forskjellig i bilen fra tidligere. For eksempel klunkelyder når du kjører over fartshumper eller dumper og kanter i vegen. Hva mener du med at du har sjekket alle dekk? Har alle hjul blitt sjekka i avbalanseringsmaskin? Som oftest er risting i rattet i et gitt fartsområde ubalanse i dekk/felg. Det kan også være at ett eller flere balanselodd i en felg har ramlet av. Har du nettopp lagt om til sommerdekk? Lykke til, håper du finner ut av det. Og kom gjerne med tilbakemelding og oppfølging her.
    • Det er mobiltelefonen som er tilkoblet bilen som har lavt batterinivå.
    • Hva betyr det at denne batteri-indikatoren står på laveste trinn og er rød? Finner ikke ut av dette i brukerhåndboken.
    • Medlem Skrevet 7 minutter siden Hei. Har ein Roomster som plutselig begyntge å gå på 3 sylindere. Feilkode: misfire cyl 3. Bytta tennplugg, sjekka for gnist, bytta om på dyse 2 og 3 utan at feil fulgte over til cyl 2. Målt motstand i spoler til  alle dyser 6 ohm, alle. Sjekka kompresjon sylinder 3, ok. Sjekka at det faktisk er cyl 3 det er feil på ved å dra ut pluggledning med motor i gang. Sjekka om det kjem spenning "pulsvis" til dyse 3. Her får jeg litt variabel blink i prøvelampe inntil det ikkje kjem puls i de heile etter ca 10 sek. Sjekka kabling frå ECU til innsprøytingsdyse så lant det lar seg gjera, ingen feil funnet. Konkluderer med defekt ECU. Så til spørsmålet. Dersom jeg kjøper ECU frå høgger , kva må til for å ta denne i bruk. Er det mulig å montere denne og teste om bilen starter og deretter eventuelt kode om dørlåser osv, eller må koding gjøres først for at vi skal få strata bilen ( startsperre osv) Takknemlig for alle seriøse tips til kva som må til for å få bytta ECU 🙂
    • Hei har en karoq 2018 som har begynt å riste når jeg kjører i 90 km/t , det starter i 85 men mer voldsomt i 90 . Har sjekket alle dekk og  det er ikke noen risting I dekk, ratt det er i selve bilen under 85 er det ingen risting.  Er litt redd for at det  kan være foringer,motorfeste,kulelager o.s.v for hvis jeg slipper rattet så går bilen 100 % rett frem og null risting . Er det noen som har opplevd dette og funnet ut hva det kan være , det er litt lettere enn at jeg må innom flere verksted for å finne ut hva som er galt. 
    • Hei. Jeg har en Octavia 2018 med Columbus, og har hittil oppdatert kartene hvert halvår.  Når jeg slår inn mitt VIN nummer får jeg opp kartene over Indonesia? Noen ganger 29GB, andre ganger 9GB. Jeg tør ikke teste installasjon av 29GB som jeg tror er den rette, da filene ikke er likadan som tidligere, jeg er redd for å ødelegge hele kartsystemet. Er det andre som har opplevd dette?  https://updateportal.skoda-auto.com/en-US  
    • Hei. Har hat samme Symptom. Har vært 2 grunner til at den  ikke starter. For lav spenning (Ladeproblem) Eller at bilen er på reservetank.
  • Andre nye emner

  • Andre nye innlegg

    • Ikke kjekt med "ny" bil og masse trøbbel. Eg har heldigvis hatt veldig lite problem med min 2016 modell som har passert 215000 km. Men uansett, må du ta kontakt med selger, og evnt.fobrukerrådet/ NAF om nødvendig. Er bilen kjøpt av forhandler? Og er det der du har hatt bilen til reparasjon? (Møller?..) Ellers ville eg gått inn på vegvesenet sine sider, funne navn på tidliger eigar, og tatt kontakt med han/ho viss mulig , for å høyre om problema med bilen har vore der lenge.  Då har du meir kunnskap og meir å argumentere med. 
    • Heisan  Ny i skodaforum Norge, ønsker og høre om noen her har erfaring med skoda superb sport line 2020mod bensin og el(218hk) kjøpte en for ca 2 mnd siden. selger sa i fra at de sko bytte noe i driv led/akslingen, som gjøre at nå jeg rygget med bilen, var det ulyd og merket at den nappet litt. dette gikk på nybil garanti så null stress. eg leverte bil inn på verksted, det sko ta 1 dag... men det ble til nesten 4 uker, og mekanikeren fant ikke ut hva det var... prøvet alternativ 1... så 2.... så 3.... så 4.... da klarte de og brenne en styring unit, det var deres feil, så det beklaget de for. og fant ut av det etter forsøk 5. jeg fikk bilen, det første jeg la merke til at når jeg starten den var det vibrasjoner på tom gang... etter 1 min, stoppet jeg bilen og startet den, så var den vekke. kontaktet verksted de sa at jeg sko prøve bilen noen dager og problemet i revers var borte. men har merket i ukene etter på at over gang fra el til bensin under kjøring ikke alltid er like smuuud som det skal være, har noen ganger mistet alt kraft i 1-2 sek i over gangen før bensin motor kobler seg inn... får meg til og kjenne på en følelse jeg ikke ønsker etter kjøp av bil til ca 350.000.- får meg til og tenke på og heve kjøp. og finne en ny superb   
    • Hei, har ikke tips til hvordan du skal ordne ditt problem, men jeg har også problemer med appen. Får ikke lov til å låse eller låse opp bilen. Dette har virket tidligere. Skikkelig irriterende. 
    • Maiden er fett, kul skjorte! Har du flere? :P
×
×
  • Opprett ny...